Vídeň 2

Městská vína

Vídeň není jenom hlavním městem Rakouska a jednou z jeho devíti spolkových zemí, ale také jednou ze čtyř rakouských vinařských oblastí. Ta se pyšní unikátním primátem – je to jediná vinařská oblast na světě, která se celá rozkládá na území hlavního města státu...

Pýchou vinařství Cobenzl je především Wiener Gemischter SatzJe krásný slunečný den na konci srpna, poklidný předpolední čas stranou velkoměstského ruchu. Sedíme na lavici u dřevěného stolu před vchodem do reprezentační místnosti a prodejny vinařství Cobenzl v 19. městském obvodu a hotovíme se k první ochutnávce. Nemůžeme začít jinak, než hlavní specialitou vídeňské oblasti, která v posledních letech zažívá velký návrat. Jsem zvědavý a trochu nedůvěřivý – máme za sebou už procházku po trati Reisenberg i prohlídku výrobních prostor a sklepů, takže z výkladu Thomase Podsednika (ano, jedna jeho babička byla Češka) už teoreticky vím, co se skrývá pod názvem Wiener Gemischte Satz neboli Vídeňská směsná výsadba. Jde o bílé víno vyrobené minimálně ze tří odrůd, které rostou společně na jedné vinici ve vídeňské oblasti, společně se sklízejí a společně se dále zpracovávají. Podíl žádné z nich nesmí být vyšší než 50 % a třetí největší podíl nesmí být menší než 10 %. Díky těmto předpisům je jasné, že víno má mnohovrstevnatý charakter, který se rok od roku v různé míře odlišuje...
Manažer firmy Thomas Podsednik na vinici ReisenbergVloni získala Wiener Gemischte Satz dokonce status DAC (Districtus Austriae Controllatus), jak se v Rakousku označují chráněné oblasti původu. Pokud není společně se zkratkou DAC uvedena přesná trať, z níž hrozny pocházejí, musí být toto víno suché, může mít maximálně 12,5 % alkoholu a smí se prodávat ihned po vyrobení. Wiener Gemischte Satz s přesným uvedením původu nemusí být pouze suchá, 12,5 % je naopak minimální požadované množství alkoholu a víno se smí uvádět do oběhu až od 1. března následujícího roku po sklizni. Docela složitá pravidla pro jakousi směsku, chtělo by se zamudrovat. Jenže pozor, přichází první doušek té „obyčejné“ bez konkrétní lokality – a okamžitě vím, že jsem se „vpil“. Než se stačím vynadívat na etiketu potištěnou z obou stran, takže známou siluetu Johanna Strausse mladšího s houslemi pod bradou a panoramatem Vídně v pozadí si prohlížím přes zlatavou šalbu lahodného moku, přichází druhá směsná výsadba, tentokrát DAC Reisenberg 2013. Thomas Podsednik se omlouvá, že ročník 2012 je už kompletně vyprodán, takže nám musí nabídnout loňskou, ale také prý není špatná. Skromnost není na místě. Pět odrůd (40 % Müller-Thurgau, 20 % Veltlínské zelené, 15 % Chardonnay, 15 % Rulandské bílé a 10 % Tramín) se snoubí v jedinečné harmonii. Rozkvetlou louku doplňují ovocné tóny, rozvíjející se do elegantního oříškově kořenitého závěru, příjemná bohatá kyselinka, daleka jakéhokoliv rušivého momentu – prostě paráda. Kdybych neochutnal, neuvěřím, že taková může být... směska. (Nezapomínejme, že v případě Wiener Gemischte Satz opravdu nejde o sklepmistrem pečlivě scelené a vybalancované cuvée.) Následuje ještě asi osm dalších vzorků, mezi nimi třeba velmi povedený Ryzlink, zajímavé Veltlínské zelené Pfeffer (což není označení pepřové chuti, nýbrž název trati, z níž pochází; zvláštní charakter ale tohle víno má – může za to asi 10 % moštu, který se dává zhruba na půl roku barikovat a pak se vrací zpátky), podivný Zweigelt, kterému chyběla nejen jakákoli osobitost, ale i tělo, nebo výborný Cabernet Sauvignon, s nímž jsem ochoten vzít zdejší červená zase na milost. Na Vídeňskou směsnou výsadbu ale ani po skončení ochutnávky nedám dopustit, a když dofotím různá aranžmá lahví, neodolám ještě jedné skleničce.
Vídeňská vínaVe vídeňské vinařské oblasti, která zahrnuje necelých 700 ha vinic, působí několik stovek vinařů. Vinařství Cobenzl se od všech ostatních liší v jedné základní skutečnosti – patří totiž městu Vídeň. Původně zde existoval hospodářský dvůr nedalekého zámku Cobenzl, který na ploše asi 150 ha zahrnoval nejen vinice, ale především louky využívané jako pastviny a také lesy. Město ho koupilo už v roce 1907, ale až do 60. let 20. stol. byl dvůr známý především velmi kvalitním mlékem pro miminka asi od stovky zdejších krav. Pak začala jeho postupná proměna a od roku 1980 se stal Cobenzl pouze vinařstvím. Thomas Podsednik, v posledních 13 letech také vedoucí všech zemědělských podniků města Vídně, které hospodaří na celkové ploše 2000 ha zemědělské půdy, tady začal pracovat hned po ukončení střední vinařské školy v roce 1988. „Když jsem nastoupil a přebíral provoz, měli jsme 16 ha vinic,“ vzpomíná. „Teď jich máme zhruba pětapadesát, v příštím roce zvětšíme jejich plochu na 60 ha. Aktuálně produkujeme kolem 250 000 lahví ročně, protože máme asi 13 ha mladých vinic, které ještě nemají běžný výnos. Naším cílem je vyrobit ročně zhruba 300 000 l vína neboli asi 400 000 lahví. Ještě před nějakými deseti lety jsme se specializovali hlavně na Rulandské bílé, které se hodně pije dodnes, ale v současnosti je naším nejlepším koněm Wiener Gemischte Satz. Asi 85 % produkce tvoří bílá vína, zbytek červená.“
Vídeňské viniceCelkem šest vinařství, pět soukromých a s nimi „městský“ Cobenzl, vytvořilo před časem sdružení WienWein. Jeho cílem je propagovat ve světě kvalitu a jedinečnost vídeňských vín a chránit vídeňské vinice jako takové. Při návštěvě Vídně můžete posoudit, jak se jim to daří. Ale hlavně nezapomeňte ochutnat!

Obsah košíku

košík je prázdný
Dolní navigace