Apulie

Toskánsko

Toskánská kuchyně a víno

Společně s historickými městy, uměleckými díly a nádhernou krajinou patří k základním složkám turistické nabídky Toskánska také zdejší kuchyně a víno...

Toskánská kuchyně a vínoPrávě díky této kombinaci je Toskánsko jedinečným a oblíbeným cílem turistů z celého světa, kteří vyhledávají uvolněnou atmosféru, emoce ztracené v uspěchaném městském životě, elegantní krásu a šarm. Každý den se zástupy turistů hromadí nejen před proslulými restauracemi, ale i před nesčetnými malými vinotékami, vinárničkami a hospůdkami, které se v posledních letech zrodily všude v Toskánsku. Toskánská kuchyně je jednoduchá a prostá; nic se nevyhodí, pro všechno se najde využití. Na druhé straně je to ale kuchyně rafinovaná, chutná, oceňovaná jako jedna z nejlepších na světě. Především ale je zdravá a lehce stravitelná, protože nepoužívá živočišné tuky, nýbrž pouze olivový olej, typický produkt tohoto regionu. Extra panenský, za studena vylisovaný olivový olej, to je opravdová medicína plná vitaminů a antioxidantů, schopná dokonce bojovat proti cholesterolu.
Kdo navštíví Toskánsko v listopadu, může přímo ochutnat „nový olej“, čerstvě vylisovaný, nefiltrovaný, zelené barvy a štiplavé chuti, a být svědkem jedinečné události – sběru a lisování oliv. Olivovníkové háje se v té době hemží lidmi, kteří vybaveni dlouhými žebříky a gumovými kleštěmi češou větev po větvi a nechávají padat olivy do sítí nebo starých padáků rozprostřených pod stromem...

Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa č. 2/2016

Obsah košíku

košík je prázdný
Dolní navigace