Apulie

Rumunsko

Rumunská kuchyně

Za rumunské národní jídlo se považuje mămăligă, kukuřičná kaše, u nás známá pod italským názvem polenta. Rumunsko má však z kulinářského hlediska blíže ke svým sousedům, ať už z Balkánu a Černomoří nebo ze střední a východní Evropy, kteří v Rumunsku tvoří četné národnostní menšiny (Maďaři, Němci aj.). Základními potravinami jsou tak vedle kukuřičné mouky (mălai) také cibule, česnek, dýně, zelí, rajčata, papriky a lilek...

Země světa - Rumunsko - SedmihradskoRumuni jsou velmi pohostinní, a když vás pozvou na návštěvu či přímo na večeři, hladoví rozhodně neodejdete. O slavnostních příležitostech, jako jsou svatby, křtiny nebo oslavy narozenin, ani nemluvě. Rčení o tom, že polévka je grunt, platí i v těchto zeměpisných šířkách. Tradiční ciorbă je nakyslá polévka, vyrobená ze zákvasu. Vyhlášená je smetanová dršťková ciorbă de burtă, ale dělají se nejrůznější masové, fazolové a zeleninové (postní) varianty. Na jaře se do polévek zpracovávají první vzrostlé zelené lupeny jako kopřivy či salát. Kromě nich Rumuni připravují také klasické masové vývary.
Jako předkrm se podávají vynikající místní uzeniny nebo ovčí a kravské sýry, ostatně slovo brynza je rumunského původu a rumunští pastevci ho rozšířili po celých Karpatech až po Beskydy. Z pečené zeleniny (obvykle rajčat, papriky, lilku a cibule) se připravuje zeleninová pomazánka zacuscă. Podobného „pomazánkového“ charakteru je salată de vinete, salát s lilkem osmahnutým na otevřeném ohni, který má neopakovatelnou lehce uzenou chuť. Mezi slavnostní pokrmy patří bramborovo-masový salát de Boeuf podávaný obvykle na Vánoce (hodně připomíná český bramborový salát) spolu s vepřovým a celou řadou dalších pochoutek.
V úvodu zmíněná mămăligă se může podávat jako samostatné lehčí jídlo se sýrem a zakysanou smetanou (případně ještě zapečené) nebo jako příloha k tradičním rumunským sarmale či sarmám, jak jim říkají banátští Češi. Ty nejčastější mívají podobu vepřového masa zavinutého do zelného listu (k tomu Rumuni nakládají celé hlávky zelí, aby listy byly přiměřeně křehké a pikantní zároveň), méně obvyklá varianta se dělá z hovězího či rybího masa zavinutého do vinného listu. Mezi další oblíbená jídla patří tocăniță, obdoba guláše, nebo musacă – zapečené maso s lilky, cibulí a rajčaty. Na tomto místě dodejme, že Rumuni nakládají a kvasí nejen zelné hlávky nebo okurky, ale i další zeleninu jako třeba rajčata, květák nebo papriky...

Obsah košíku

košík je prázdný
Dolní navigace