3 - 2007 Tunis

Tuniská kuchyně

Když si uvědomíme, kolik různých národů prošlo za tři tisíciletí Tuniskem, můžeme si představit, jak rozmanitá a pestrá je tuniská kuchyně. Každý z dobyvatelů a přistěhovalců zde zanechal i něco ze svého kuchařského umění. Tunisané právem považují svou tradiční kuchyni za součást národního kulturního dědictví. Některé pokrmy mají i symbolický význam a nelze si bez nich představit oslavu patřičné události či svátku…

Tuniská kuchyněTradiční tuniská kuchyně vděčí za svou rozmanitost i zdejší přírodě. Díky příznivému středozemnímu podnebí nabízejí trhy po celý rok dostatek čerstvé zeleniny a ovoce, jejichž rozsáhlý sortiment se mění podle ročních období. Písečné pobřeží dlouhé 1300 km je jako stvořené k rybolovu a po celém území se chovají ovce, kozy, drůbež a hovězí dobytek.
Mnoho dnešních plodin a domácích zvířat se zde pěstovalo a chovalo již v době punského Kartága. Vždyť už na římských podlahových mozaikách je zobrazena tehdejší strava: chléb, med, mléko, maso z domácí či ulovené zvěře, drůbež, ryby, zelenina, ovoce, na stole nesmělo scházet ani víno, obvykle ředěné vodou…

Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa č. 3/2007

Další informace o Tunisku naleznet zde: http://www.sopka.cz

Zdeňka Amdouniová

kategorie: 3 - 2007 Tunis

Obsah košíku

košík je prázdný
Dolní navigace