9 - 2006 Karibik

Hlad je převlečená žízeň

Kuchyně Malých Antil je tavicí kotel receptů mnoha národů a generací. Projevují se tu vlivy desítek kultur, jejichž speciality se rozmělnily časem a dostupnými surovinami, a které byly zároveň obohaceny o domácí plodiny i vzájemnou inspiraci…

Hlad je převlečená žízeňZ předkolumbovského jídelníčku se dodnes používá kasava (maniok), z které se získává mouka na pečení chleba nebo se používá jako zahušťovadlo do omáček. Španělé a další Evropané přidali vepřové a drůbeží maso i mléčné výrobky. Afričtí otroci obohatili antilskou kuchyni o nové způsoby přípravy kořenové zeleniny a luštěnin, předali tajemství přípravy pokrmů s kokosovým mlékem a „prosadili“ svou zálibu v dušených jídlech. Přistěhovalci z Číny a Indie s sebou přivezli rýži, mango, lilek, zázvor, hřebíček a muškátový oříšek, stejně jako kuchařské techniky.
Ještě zajímavější než pokrmy jsou místní nápoje, zejména pak ty alkoholické. Zdá se, že žhavé tropické slunce a věčná chuť k oslavám podněcovaly obyvatele ostrovů ke značné invenci právě při přípravě opojných nápojů…

Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa č. 9/2006

Další informace o Karibiku naleznet zde: http://www.sopka.cz

Renata Haffaf

kategorie: 9 - 2006 Karibik

Obsah košíku

košík je prázdný
Dolní navigace