11 - 2005 Zámky na Loiře

Muscadet od Loiry

Zimy na pobřeží Biskajského zálivu bývají obvykle deštivé a mírné. Sníh napadne jen občas. V zimě roku 1709 ale mrzlo tak, že ztuhl i oceán. Krutý mráz sužoval celou oblast několik týdnů. V okolí Nantes vymrzly vinice a nezbylo, než je znovu osázet. Vinaři zvolili původně burgundskou odrůdu Melon de Bourgogne, odolnou proti nízkým teplotám. Přejmenovaná na Muscadet tak zahájila svou nenápadnou cestu ke slávě…

Muscadet od LoiryZimy na pobřeží Biskajského zálivu bývají obvykle deštivé a mírné. Sníh napadne jen občas. V zimě roku 1709 ale mrzlo tak, že ztuhl i oceán. Krutý mráz sužoval celou oblast několik týdnů. V okolí Nantes vymrzly vinice a nezbylo, než je znovu osázet. Vinaři zvolili původně burgundskou odrůdu Melon de Bourgogne, odolnou proti nízkým teplotám. Přejmenovaná na Muscadet tak zahájila svou nenápadnou cestu ke slávě. Muscadet je vínem vinařské oblasti Nantes, čtvrté v pořadí v údolí Loiry od jejích pramenů v Auvergne až po ústí do Atlantiku. Vody nejdelší francouzské řeky líně proplouvají klimatickými zónami, jimž odpovídají vinohradnické regiony o celkové rozloze 40 tisíc hektarů. Od Centrálního masivu až téměř po Orléans převažuje kontinentální klima. Mezi víny tohoto „francouzského středu“ převažují bílá. V přechodném podnebí mezi kontinentálním a oceánským v okolí města Tours se nachází „touraine“ neboli svět červených vín. Zvláště pod Tours se daří hojně rozšířené modré odrůdě Cabernet Franc. Převažující atlantský vliv panuje ve vinařském regionu Anjou-Saumur, odkud pochází celá paleta chutí i barev, z nichž převládá růžová. K výrobě šumivého vína slouží odrůda Chenin Blanc z okolí města Saumur, které je po Champagni jeho druhým největším producentem ve Francii. Vinařský kraj kolem Nantes při ústí Loiry se rozprostírá od levého břehu řeky na jih do oblasti Vendée a na východ k Maine-et-Loire. Vinice jsou většinou rozloženy na jihozápadní straně mírných pahorků. Odrůdou Muscadet jsou osázeny tři čtvrtiny z 16 tisíc hektarů vinic.
Muscadet patřil až do poloviny minulého století k levným stolním vínům každodenní spotřeby, známým vysokým obsahem kyselosti. Málokdy se pilo jinde než v kraji výroby. Díky úsilí vinařů zná nyní Muscadet celý svět. Mezi nejznámější vinaře patří rodina Sauvion, jejich firmu Sauvion & Fils řídí bratři Yves a Jean-Ernest. Sídlí na malém zámečku Château du Cléray-Sauvion, jenž stojí uprostřed rozlehlých vinic v kraji Sevre-et-Maine, kde se rodí nejkvalitnější hrozny Muscadetu. Po vyšlapaných schodech scházíme do sklepení. U starého dubového stolu nás čeká vousatý Jean-Ernest s několika lahvemi Muscadetu. Než ochutnáme z té první, pochválíme mu zámeček, který hezky zapadá mezi vinice. „Má dlouhou historii, během Francouzské revoluce byl zničen, asi jste slyšeli o povstání ve Vendée, pak byl obnoven, ale klenuté sklepy jsou původní, ty zůstaly zachovány,“ říká nám pan Sauvion a natahuje se po lahvi, na jejíž etiketě je název „Richard de la Vergne“. „To byl jeden z našich předchůdců, majitel zámku, papežský legát a pařížský arcibiskup, pojmenovali jsme po něm jedno naše cuvée. Nečekejte ale žádnou voňavou aromatickou chuť,“ nalévá první skleničku, „náš Muscadet není muškát.“ Skutečně máme pocit spíše neutrální chuti i vůně. Víno je lehké, příjemně se pije a mírně perlí.
Muscadet od Loiry "Běžný Muscadet, stočený po fermentaci, by byl fádní možná až příliš, chuťově nezajímavý. K úspěchu mu pomohla metoda sur lie neboli zrání na kvasničných kalech. Používá se i jinde, ale tady u nás zdomácněla a v roce 1972 se stala součástí oficiálního názvu. Vidíte, tady je to na etiketě,“ vysvětluje Jean-Ernest. Popisuje, jak víno přezimovává na svých usazeninách, jež mu dodávají větší hloubku a svěžest. Mírně perlivý nádech mu propůjčuje vyšší obsah kysličníku uhličitého z usazenin. „Je stanoveno, že vína musí ležet na kvasnicích jednu zimu a nesmí se lahvovat před 15. únorem. A do lahví se Muscadet stáčí bez filtrování, přímo z kvasné nádrže, takže se v něm mohou objevit usazeniny.“
Při návštěvě Chateau du Cléray-Sauvion pojídáme k Muscadetu skvělý francouzský sýr, ale prý teprve ve spojení s dary moře, ať již škeblemi, krevetami či langustami nejlépe vynikne. „A k ústřicím je úplně fantastický, nic lepšího nenajdete. Ale musí být dobře vychlazený, asi na 8 stupňů. Muscadet se pije mladý, svěžest si drží přibližně tři roky. My vyrábíme jen omezené množství vína, jde nám o co nejvyšší kvalitu. Takové víno pak můžeme prodávat do zahraničí,“ říká náš hostitel, který většinu roku tráví na cestách po světě, kde představuje přednosti Muscadetu. Jen od července do září zůstává doma, aby mohl sledovat dozrávání révy a být při sklizni. Téměř polovina produkce Muscadetu putuje od Loiry do zahraničí, převážně do zámoří. Cesta k úspěchu vyvrcholila v roce 1985, kdy se Muscadet stal nejprodávanějším francouzským bílým vínem ve světě.

Další informace o Francii naleznet zde: http://www.sopka.cz

Jaroslav Skalický

Obsah košíku

košík je prázdný
Dolní navigace