Apulie

10 - 2005 Kalábrie

Naše je nejlepší

Když přijde v Kalábrii řeč na jídlo, všichni ožijí. Kalábrijci jídlo milují, dovedou o něm hodiny mluvit a ještě déle vydrží u prostřeného stolu sedět. Jsou pyšní na své domácí speciality a o každé z nich tvrdí, že je nejlepší v celé Kalábrii, ne-li rovnou v celé Itálii. Skoro v každém městečku také najdete restaurace nebo alespoň stánky s ochutnávkou domácích výrobků a zemědělských produktů. Většinou jsou dobré nebo alespoň chuťově zajímavé a mnohé mohou posloužit jako praktický suvenýr…

Kvalitní uzeniny a sýry jsou neodmyslitelnou součástí kalábrijské kuchyněS kvalitou jídla zde většina turistů problémy nemá, snad s výjimkou opravdu peprných feferonek, ale musí se přizpůsobit zdejším stravovacím návykům. Přes den se jí velice málo a hlavní jídlo začíná až při západu slunce. V žádném hotelu nelze čekat na snídani švédské stoly. Snídaně se odbude šálkem čaje nebo kávy a jedním sladkým rohlíkem. K obědu jsou místní lidé zvyklí jen tak si něco „zobnout“. U barového pultu či v rychlém občerstvení snědí vestoje pár bramborových kroketek, malý sendvič či slaný pizzový koláček. Patrně se tady ani nesvačí, takže kolem šesté večer už máte pořádný hlad, ale kalábrijské hospodyně mají ještě čas. V domácnostech i restauracích se začíná jíst tak kolem osmé. Správná velká večeře trvá několik hodin a má několik chodů. Ještě než přijde na stůl první chod, stolovníci si krátí čas čekání ďobáním kousků chřupavého chleba, který si pokapou olejem a posypou mletou feferonkou…

Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa č. 10/2005

Další informace o Itálii naleznet zde: http://www.sopka.cz

Jaroslava Janoušová

Obsah košíku

košík je prázdný
Dolní navigace