6 - 2004 Slovensko

Slovenská kuchyně

Základ lidové stravy na Slovensku tvořila po staletí bezmasá jídla: halušky, kaše, rezance, pirohy, včetně neodmyslitelného chodu štědrovečerní večeře – opekanců s mákem. Dodnes se na Vánoce pečou po celém Slovensku…

Kachna s lokšamiVlastně nepečou, dostanete je hotové v každém supermarketu. Na západním Slovensku jim říkají pupáčky, na středním opekance, na východě bobaľki. Hospodyňka, která chce mít opekance domácí, připraví nejprve klasické kynuté těsto, jež po vykynutí rozválí na dlouhé šúľky. Ty pak nakrájí na menší kousky a upeče je v troubě. Hotové šúľance se zalívají horkým mlékem, posypou mletým mákem s cukrem a nakonec se ještě přelijí rozpuštěným máslem. Mák v lidové tradici symbolizuje bohatství, a proto jsou opekance na vánočním stole tak důležité – mají rodině zajistit hojnost. Na svátky, ať už jsou to Vánoce, Velikonoce nebo svatby, se pečou i plněné záviny z kynutého těsta – makovníky, orechovníky, tvarohovníky nebo kapustňáky. Buchty a štrúdl pronikly na Slovensko až ve 20. století z německé, české a rakouské kuchyně.
Především na východě Slovenska (i když nejen tam) jsou oblíbené sladké nebo slané pirohy ve tvaru trojúhelníku nebo obdélníku, vařené ve vodě. Většinou se plní brynzou, tvarohem, zelím, povidly nebo masovou směsí. Sladké se sypou mákem nebo ořechy…

Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa č. 6/2004

Další informace o Slovensku naleznet zde: http://www.sopka.cz

Obsah košíku

košík je prázdný
Dolní navigace