Apulie

Provincie Barcelona

Jídelníček mezi horami a mořem

Katalánská kuchyně je ve své podstatě středomořská, tedy zdravá, lehká a barevná: čerstvá zelenina a ovoce, olivy, ryby, mořské plody. Má ale i svou „vnitrozemskou“, našinci daleko bližší tvář...

Provincie Barcelona - kuchyněNež se pustíte do vlastního hodování, předloží vám nejspíše pa amb tomàquet, chléb s olivovým olejem, rajčetem a česnekem. Pokud vám budou tyto ingredience servírovány odděleně, dejte se do přípravy sami – rozkrojit rajče na půl, očistit česnek a vše pěkně rozetřít po krajíci. To jen tak na rozjezd, takový „předpředkrm“.
Jako předkrm se na katalánském stole může objevit například zeleninová lahůdka escalivada. Sestává obvykle z červené papriky, lilku a cibule, vše opečené v troubě a naložené, jak jinak, v olivovém oleji. Někdy se servíruje i jako příloha, zároveň je také základem řady tradičních i moderních receptur.
Coby první chod můžete vyzkoušet salát xató, typický pro regiony Garraf a el Penedés. Tvoří ho nadrobno nakrájené salátové listy a čekanka, přidávají se do něj treska, ančovičky, tuňák a samozřejmě olivy. Zálivka obsahuje nejen rajčata, česnek a feferonky, ale též mandle a lískové oříšky. Nezvyklé suroviny tvoří dohromady velmi harmonickou kombinaci. Oblibu tohoto pokrmu dokazuje i skutečnost, že je významným prvkem oslav xatonada, kdy se zpravidla podává s nejrůznějšími tortillami, třeba špenátovou, bramborovou, cuketovou nebo baklažánovou...

Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa č. 4/2017

Obsah košíku

košík je prázdný
Dolní navigace