Pobaltí

Estonci lákají gurmety na návrat ke kořenům

S ohledem na geogra ckou polohu a historické vlivy nás asi nepřekvapí, že se estonská gastronomie podobá skandinávské, další inspirační zdroje můžeme najít také v ruské či německé kuchyni...

Estonci - gurmetiJeden z podniků, které patří v současnosti k absolutní estonské špičce, má slovo „chléb“ dokonce ve svém názvu. Je jím tallinnská restaurace Leib Resto ja Aed (v překladu Chléb – restaurace a zahrádka), kde tým pod vedením šéfkuchaře Janno Lepika připravuje jednoduché sezonní menu s využitím estonských lokálních surovin. „Domluvit se s malým zemědělcem je pro nás mnohem jednodušší, protože se snaží vyjít nám maximálně vstříc, například pokud potřebujeme malou řepu, drobný pastiňák nebo bílé mrkve. S velkým dodavatelem by to nebylo možné,“ vykládá Lepik, který pochází z estonského města Otepää a zkušenosti nasbíral v prvotřídních londýnských restauracích. V souladu s aktuálními trendy se snaží v kuchyni vyvarovat všech umělých přísad i polotovarů a dosáhnout toho, aby jídla měla přirozenou, jasně rozpoznatelnou chuť. K nejoblíbenějším pokrmům patří v restauraci, kde je potřeba zarezervovat stůl kvůli velkému zájmu hodně dopředu, krémová cibulová polévka s křupavým česnekem, jehněčí játra na grilu a dezert crème brûlée s černým chlebem. K chutnému jídlu patří i dobré pití – o výběr vín se v restauraci Leib stará nejlepší someliér v Pobaltí Kristjan Peäske...

Obsah košíku

košík je prázdný
Dolní navigace