PŘIPRAVUJEME: Normandie

Nejvyšší zralost jablíčka

Země mírně zaoblených kopců se šťavnatými loukami, jabloněmi a selskými dvory. Na jaře, když jsou stromy v plném květu, září ze syté zeleně všechny odstíny růžové. Pak přijde jarní vichřice a pokryje louky sněhem květů. Na podzim, když se malá jablíčka barví do červena, vypadají jabloně jako obrovské růžové keře se stovkami poupat...

Země světa - Normandie - ciderPokud některý kraj můžeme označit za „typicky normandský“, pak je to určitě Pays dʼAuge v departementu Calvados. Třeba taková vesnice Beuvron-en-Auge se nejspíš rozhodla, že se stane dokonalou předlohou pro pohlednice. Je to všechno snad až příliš krásné na to, aby to bylo skutečné: hrázděné domky, uprostřed náměstí s pěknou tržnicí, říčka a zemědělské usedlosti půvabně rozeseté po okolní krajině.
Pojmenování Calvados pochází podle jedné verze z konce 16. stol., kdy zde u pobřeží ztroskotala jedna z lodí španělské armády krále Filipa II., která se jmenovala El Salvador (Spasitel). Místo ztroskotání se začalo označovat jejím jménem, z kterého se postupně stal El Calvador a nakonec Calvados.
Normanďané hasí svou žízeň cidrem – lehkým jablečným vínem. Jablíčka s červenými tvářičkami se na nás smějí z tabulek, které ukazují cestu k lisům. Cesta jablečného vína Route du Cidre začíná v městečku Cambremer. Vlní se líbeznou rustikální a romantickou krajinou podél rozlehlých jabloňových sadů, vede malebnými městečky a vesničkami, míjí zasněné selské dvory nebo panská sídla, někdy i kláštery. Vývěsní tabule na mnoha otevřených branách statků zvou k degustaci a prohlídce sklepů.
Navštěvujeme statek pana Birona ve vesnici Beaufort-Druval. „Kdybyste přišli o několik týdnů později, v říjnu,“ říká nám na přivítanou, „neviděli byste na dvoře nic jiného než obrovskou hromadu jablek, sto tun jich tu bývá.“ Se dvěma láhvemi jablečného cidru v podpaží ho následujeme do kůlny, kde stojí starý žulový lis, který nese na těžkém tmavém dubovém trámu letopočet 1680. Každý rok z něho vyteče asi 50 000 l pěnícího jablečného moštu. Z něj se už od 13. stol. vyrábí v celé Normandii cidre. Z jablek se vylisuje čirý jablečný mošt, první cidre. Tekutina zraje, zkalí se, znovu se čeří a pak vykvasí z čisté ovocné šťávy nápoj s typickou chutí. Cidre je živý produkt a správně musí být perlivý, ne pěnivý. Dobře vychlazený, podávaný v kamenných džbánech, skvěle hasí žízeň. V crêperies, „palačinkárnách“, kde se podávají typické slané normandské palačinky, je běžným nápojem a často i jediným...

Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa č. 7/2019

Obsah košíku

košík je prázdný
Dolní navigace