Lucernské jezero

Spätzli, Knöpfli, Chügeli

Recepty mezinárodní, exotické či z kuchyně okolních sousedů, to vše v oblasti kolem Lucernského jezera hravě najdete na jídelníčku mnoha restaurací i bister. Kromě toho se tu ale podobně jako zvyky udržují i tradiční recepty, které jinde stěží ochutnáte. Při pokusu o vyslovení jejich názvů si možná zamotáte jazyk, což však bude vykoupeno prvním lahodným soustem...

Speciality z LucernuSladká lucernská polévka Chriesisuppe volá tak trochu po odvaze, ale chutná výtečně. Jejím tajemstvím je mouka opražená na pánvi do zlatova, zchlazená a smíchaná s mlékem tak, aby nevznikla hustá kaše. Třešinkou na polévce, která se podává i studená, jsou obrazně i doslova skutečné třešně.
Byal by to velká náhoda, pokud byste v této oblasti nenarazili na velmi oblíbené špecle neboli Spätzli z mouky, krupice, soli a vody. Knöpfli nebo Chnöpfli jsou vlastně stejné, pouze o něco kulatější. Chutnají samostatně nebo s nastrouhaným sýrem, se zelím, k salátu a výborně se hodí k masitým pokrmům s omáčkou. Nebo také třeba k oblíbenému receptu prababiček – luštěninovému ragú. Zahřeje a zasytí zejména v chladných dnech. Pokud byste si ho chtěli zkusit udělat doma, je to poměrně pracné, nicméně jídlo chutná ohřáté i na druhý den. Stačí přes noc namočit žlutý a zelený sušený hrách, čočku, bílé fazole (máte-li, tak i italské fazole borlotti s tlustší slupkou), zvlášť opražit cibulku a vše pak doměkka udusit s jehněčím masem, špekem, telecími a vepřovými nožičkami a uzenou klobásou. K tomu přidat brambory, rajčata a bujon. Pokrm, po kterém asi nezhubnete, korunují opražené kostičky chleba...

Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa č. 4/2015

Obsah košíku

košík je prázdný
Dolní navigace