PŘIPRAVUJEME: Kanada 2

Horalé kanadské divočiny

Hřebeny hor kanadského Západu patří k oblíbeným oblastem, kam mnoho lidí přijíždí za poznáním a rekreací. Komu není líto námahy a vzdálí se od rušných komunikací a center, může být odměněn setkáním se zvířecími obyvateli vysokohorských svahů a skal, kteří by se zjednodušené dali označit jako ovce a kozy. Nejde však o chovatelské výrazy, nýbrž o divoká zvířata, která od nepaměti putují po zdejších pohořích a svému drsnému a nepřívětivému prostředí jsou velmi dobře přizpůsobena...

zimě často sestupují ovce kanadské do nižších polohOvce tlustorohá neboli Bighorn Sheep je rozšířena po celém západě severoamerického kontinentu od severního Mexika až po Britskou Kolumbii. V kanadských horách se vyskytuje jeden z několika jejích poddruhů, ovce kanadská (Rocky Mountain Bighorn Sheep). Stavbou těla trochu připomíná našeho muflona, ale je vyšší a statnější. Dospělí samci mohou dosáhnout hmotnosti až 150 kg a jejich mohutné rohy tvoří impozantní ozdobu až 14 kg těžkou. Samice mívají maximálně 100 kg, a přestože mají též rohy, jejich ozdoba je mnohem menší a skromnější, připomínající spíše kozí růžky. Masivní toulce samců jsou především symbolem jejich majestátu a také důležitou zbraní.
V době říje, v říjnu a listopadu, spolu samci bojují o získání vlády nad skupinami samic. Souboje probíhají podle ustáleného rituálu. Dva berani se proti sobě krátce rozeběhnou zhruba třicetikilometrovou rychlostí a srazí se mohutnými rohy. Pak obvykle oba strnule stojí, protože nejsou úplně při vědomí. Až se vzpamatují, opět se od sebe vzdálí a srážka se znova opakuje. Některé souboje trvají až dvacet hodin. Samec, který pak místo opustí jako první, je považován za poraženého. Náraz při každém střetu je tak silný, že se jeho třesknutí nese krajinou až na vzdálenost půldruhého kilometru...

Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa č. 6/2018

Obsah košíku

košík je prázdný
Dolní navigace