Kampánie

Pojídači listí a královnina pizza

Slavná italská kuchyně je ve skutečnosti kampánskou kuchyní. Neapol není jenom rodištěm pizzy, ale i hlavním městem těstovin. Také skvělá zmrzlina, kterou si v horkých dnech dopřává celý svět, pochází z Kampánie...

.

Kampánská kuchyně umně vstřebala, promísila a do originálních, jednoduchých a lahodných pokrmů přetavila to nejchutnější z různých koutů světa. Od Řeků se Kampánci naučili používat olivový olej a dělat placky z těsta, základ pozdější světoznámé pizzy. Od Arabů a Byzantinců převzali původní prosté a jednoduché těstoviny, jejichž chuť i výrobu dovedli k dokonalosti. Asi nepřekvapí, že první továrnu na těstoviny na světě otevřeli už roku 1840 právě v Kampánii, konkrétně v městečku Torre Annunziata, vzdáleném asi 3 km od Pompejí. V současnosti je na trhu asi 300 druhů těstovin, a přesto velká část Kampánců připravuje svou pastu de casa doma.
K těm, kteří v minulosti ovlivnili kampánskou kuchyni, patřila i Narie Karolína, manželka neapolského krále Ferdinanda IV. Při pobytu u své sestry Marie Antoinetty na dvoře jejího manžela Ludvíka XVI. si oblíbila mnohá francouzská jídla. Po návratu do Neapole pak prosadila, aby tato francouzská krmě obohatila zdejší jídelníček, jehož základ tvoří olivový olej, česnek, chilli papričky a cherry rajčátka. Proti jiným italským regionům jsou jídla v Kampánii více kořeněná a mají výraznější chuť...

 

Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa č. 3/2011

Obsah košíku

košík je prázdný
Dolní navigace