Jižní Francie 2

Katalánské a okcitánské speciality mezi mořem a kopci

Stejně jako jazykově a historicky, i gastronomicky je Languedoc-Rousillon směsí dvou příbuzných, ale přece jen rozdílných vlivů. Languedoc na severu regionu je okcitánský, chcete-li více provensálský s olivami a olivovým olejem, rybí polévkou, ústřicemi, plody moře, ale i lanýži a hřiby, zatímco jižní část blíže ke hranicím se Španělskem je katalánská s typickou paellou a slavnou katalánskou česnekovou polévkou l´aigo bouillido, a ovšem šneky cagaraoulas, s mandlemi a ančovičkami...

.

Co obě oblasti spojuje a nakonec i propojuje s dalšími regiony Le Midi, je samozřejmě všudypřítomný česnek, jeho voňavá, chutná a jemná růžová odrůda. Česneku se tady říká all (v okcitánštině alh) a jako má Provence své aiolli, má Languedoc a Roussillon svou all y oli, česnekovou majonézu, která se přidává do všeho možného, do polévek, ragú, ke grilované zelenině, nebo se prostě namaže na krajíc opečené bagety. V horských vesnicích, kde se ještě dělají domácí zabijačky, se servíruje dokonce i k ovaru z vepřové hlavy! Jako všude jinde, i tady si lidé potrpí také na sladké – v Roussillonu je oblíbený desert mel i mato (má velice jednoduchý postup přípravy: tvaroh rozmíchaný v kameninové misce se pokape medem a posype na plátky pokrájenými opraženými mandlemi), v Languedocu proslavený měkký oříškový nugát.
Důležité také je, zda jsme na pobřeží nebo dále od něho. U Středozemního moře převládají ryby, ustřice, slávky, rybí polévky. V nejsevernější části nejdále od moře, v kopcích v oblasti Lauzère převládají v kuchyni brambory a sýry, jejich kombinací ještě s česnekem je hutná kaše aligot, a častými surovinami jsou i hříbky a další lesní houby, rozmanité uzeniny a jehněčí...

Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa č. 5/2010

Obsah košíku

košík je prázdný
Dolní navigace