2 - 2008 Francie Rhona-Alpy

V náruči jihu

Malé údolí, jímž protéká řeka l´Aigues, ukrývá sedmitisícové městečko Nyons. Ochranitelská náruč okolních kopců ho střeží před všudypřítomným mistralem. Znají tu jen svěží ranní větřík Pontias, který přispívá ke zdejšímu výjimečnému mikroklimatu. Ještě je to Drôme, ale na dveře tu již klepe Provence…

Nyons

Jižní část departementu Drôme se výmluvně označuje jako Drôme Provençale a samotnému Nyonsu se přezdívá „malá Nice“, právě kvůli klimatu, slunci a vůním, jež tu evokují přímořský jih, byť k moři je to vzdušnou čarou ještě asi 120 km. Někdy se o Nyonsu mluví také jako o hlavním městě francouzských oliv. Olivovníků roste kolem města na 2300 hektarech kolem 220 tisíc, ročně se z nich sklidí asi 400 tun oliv na jídlo a vyrobí 200 tun oleje. Společně s olivami pěstovanými v nedaleké oblasti Baronnies jsou to jediné olivy, které mají ve Francii vlastní AOC, tedy kontrolované označení původu. Když k tomu ještě přidáme místní skvělou la tapenade, pastu z rozdrcených černých oliv ochucených bylinkami a kapary, které se někdy říká provensálský kaviár a jež se podává na toastech jako chuť povzbuzující předkrm, zdá se, že je Nyons metropolí oliv nazýván vcelku oprávněně…

Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa č. 2/2008

Další informace o Francii naleznet zde: www.sopka.cz

Jaroslav Hofmann

Obsah košíku

košík je prázdný
Dolní navigace