Flandry

Od bobů až k pralinkám

Až budete příště ochutnávat některou z proslulých belgických pralinek, můžete si vzpomenout na dlouhou cestu, kterou má lahodný kousek čokolády za sebou. Kromě některé ze stovek různých náplní jsou v něm ukryty i tisíce let lidských objevů, stejný počet kilometrů cesty a složitý proces výroby. Staří Mayové či Aztékové považovali kakaový nápoj za božskou krmi, kterou nabízeli coby poslední pozemskou stravu lidským obětem. Dnes by naopak leckterý gurmet položil nemalé oběti, jen aby mohl ochutnat belgické pralinky přímo v místě jejich původu...

.

Obyvatelé tropické Ameriky rozlouskli tajemství hnědého nápoje již asi před třemi tisíci let – a to doslova. Než jej mohli připravit, museli stejně jako dnešní pěstitelé rozlousknout plody kakaovníků a vybrat z nich kakaové boby. Dnes se kakaovník, jehož vědecké rodové jméno Theobroma znamená „pokrm bohů“, pěstuje nejen v tropické Americe, ale i v Africe a Asii. Odborníci rozlišují tři hlavní variety a množýství odrůd lišících se např. obsahem aromatických látek. Stejně jako odrůda, i oblast původu určuje vlastnosti kakaa. Proto se dnes nezřídka setkáte s čokoládou vyrobenou pouze z bobů z určitého místa...

Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa č. 3/2010

kategorie: 3 - 2010 Flandry

Obsah košíku

košík je prázdný
Dolní navigace