Flandry

Belgické pivo má stovky tváří

Čeští pivaři se usilovně snaží, aby nikdo naši zemi nesesadil z prvního místa ve spotřebě piva na osobu a rok. Belgie za námi zaostává o více než šedesát litrů, už dávno nás však předhonila v něčem zajímavějším – v rozmanitosti chutí i způsobů přípravy piv...

.

Ti z našich milovníků zlatého moku, kteří jsou zvyklí, že si při návštěvě pivnice vystačí s objednávkou ve stylu „jeden světlý ležák, prosím“, by ve flanderské hospodě pochodili jen stěží. Číšník by byl jejich objednávkou nejen pohoršený, ale pravděpodobně také pořádně zmatený. Většina z místních pivnic má totiž v nabídce hned několik desítek druhů piv a pivní lístek těch vyhlášenějších může mít snadno i více než sto položek. V zemi, kde se vaří 600–700 různých druhů piv, není příliš těžké tak širokého sortimentu dosáhnout. Pivo plzeňského typu, na které jsme zvyklí u nás, přitom tvoří naprostou menšinu celé rozmanitosti.
Belgické pivní speciály se vyrábějí na rozdíl od našich ležáků převážně metodou svrchního kvašení. Kvasinky vytvářejí v nápoji alkohol při pokojové teplotě asi 22 °C a během kvašení plavou na hladině budoucího piva. Při výrobě ležáku plzeňského typu panuje teplota kolem 10 °C a kvasinky pozvolna klesají ke dnu kádě. Proto tomuto postupu říkáme kvašení spodní...

Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa č. 3/2010

kategorie: 3 - 2010 Flandry

Obsah košíku

košík je prázdný
Dolní navigace