10 - 2009 Berlín

Berlínská kuchyně

Tak jako pro německou kuchyni vůbec, i pro tu metropolitní platí klasické německé slovo bodenständig: jednoduchá, sytá, těžká a přidrží vás při zemi...

.

Berlínská kuchyně vychází z toho, co se běžně pěstovalo v Braniborsku i okolních zemích, odkud sem přicházeli uprchlíci (Slezsko, Čechy, východní Prusko, Meklenbursko a Pomořansko). Šlo hlavně o to, rychle a na co nejdéle zasytit hladové krky. Ani podnebí zrovna nesvádělo ke kulinářským experimentům jako v teplých přímořských krajích. Základními surovinami berlínských hospodyněk byly zelí, hrách, čočka, fazole, řepa, okurky, ve svátek vepřové maso nebo husa a v pátek samozřejmě postní ryba (hlavně kapr, úhoř a štika)...

 

Úplné znění článku naleznete v tištěné podobě časopisu Země světa č. 10/2009

Obsah košíku

košík je prázdný
Dolní navigace