Bangkok

Potěcha pro oko i žaludek

Vaření znamená v Thajsku lásku. Stolování je opětováním tohoto citu. Příbuzní a známí se setkávají, obchodníci uzavírají smlouvy, cizinci se stávají přáteli nad pečlivě naaranžovanými chody světoznámé thajské kuchyně. Jídlo se sdílí, a tímto aktem dochází i k potvrzování dobrých vztahů a příslušného statusu. Věhlasná thajská pohostinnost se projevuje i ve výborném servisu s úsměvem i v tom nejzapadlejším místě Bangkoku. Servírka často v lepších restauracích přijímá objednávku na znamení úcty k hostu vkleče a se skloněnou hlavou. Zákazník se tu cítí opravdu jako pán. Stolování není jen příležitostí ke konzumaci jídla, jde především o společenskou událost a příležitost k užívání poklidného života. Toho, na co my Evropané ve shonu občas zapomínáme...

BangkokSkupina upocených Evropanů vysedá z autobusu před restaurací Silom Village a průvodce je doprovází do klimatizovaného interiéru. V domě postaveném v tradičním thajském stylu uprostřed bujné zeleně na ně dýchne duch starého Bangkoku. Zde se zchladí po celodenní honbě za památkami města a ochutnají i něco z typické thajské kuchyně. Servírky jim hbitě nabízejí šťávu z mladého kokosového ořechu, osvěžující a také blahodárně působící na ledviny. Sezení kolem dlouhého stolu je upraveno pro evropské nohy – stolky jsou zapuštěny do země a jedlíci u nich sedí „jakoby na zemi“, ale ve skutečnosti s nohama pohodlně spuštěnýma pod sebe. Zato vedlejší místnost je stoprocentně thajská – posezení na kobercích na zemi a konzumace pokrmů přímo rukou, žádný příbor. Té dáváme přednost my. Chceme totiž okusit to pravé místní. A sousta „připravená“ naší rukou chutnají nějak jinak než ta podávaná studeným příborem – jako by se do nich vtělila i naše energie.
Thajci sice odpradávna jedli takto zcela neformálně, dnes se ale většinou používají vidlička se lžící, oproti těm evropským poněkud menších rozměrů. Lžíce se drží v pravé ruce a pokrmy se na ni umně naaranžují. Nůž je poněkud agresivní, zatímco celá zdejší kultura a mentalita jsou velmi poklidné, mírumilovné a uctivé. V čínských restauracích se setkáme i s hůlkami, ale ty samozřejmě přišly z okolních zemí. Ostatně bližší i vzdálenější sousedé ovlivňovali thajské kulinářské umění a zvyky po dlouhá staletí, a tak je současná zdejší kuchyně geniální směsicí, v níž najdeme stopy nejen asijské, ale i evropské a americké...

Obsah košíku

košík je prázdný
Dolní navigace